Termosifon Nedir?
Termosifon, 5-120 litrelik haznesine aldığı suyun istenilen dereceye kadar ısıtılarak, aynı sıcaklıkta kullanımına imkan veren depolama suyu ısıtıcılarıdır.
Termosifon tanımından da anlaşılacağı üzere, termosifonların bir deposu vardır. Ev kullanımında ise 50-80 litrelik depolama tankı olan termosifonler en çok tercih edilenlerdir. Termosifonların daha çok elektrikli olanları yaygın olsa da akaryakıt ile kullanılanları olduğu gibi bugün doğalgazın yaygınlaşması ile doğalgazlı termosifonlar da mevcuttur. Güneş enerjisi ile çalışan termosifon vardır ancak buradaki mantık güneş enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesi olduğundan bu durum elektrikli termosifonlar başlığında incelenebilir. Elektrikli termosifonların diğerlerine göre daha ekonomik olduğu söylenebilir.
Buraya kadar termosifon nedir sorusuna bir cevap bulmaya çalıştık.
Termosifon Nasıl Çalışır?
Şimdi gelelim Termosifon Nasıl Çalışır sorusuna. Termosifon mantığında temel olan bir depolama tankının bulunması, bu tanktaki suyun elektrik ile ısıtılması, ısıtırken rezistans kullanılması ve sıcaklığın termostat ile ayarlanmasıdır. Termostant denilince akla hemen analog yapılar gelse de dijital termostat ile çalışan termosifonlar mevcuttur. Maksat belirli bir sıcaklığın ayarlanmasıdır.
Termosifon, termostat ile ayarlanan sıcaklığa gelene kadar suyu ısıtır. Sıcaklığa ulaştığında ise çalışmayı keser. Tankın sıcaklığı koruma özelliğinden dolayı deposundaki suyu hemen soğutmaz. Depodan su kullanılmamışsa dahi yaklaşık 10 dakikalık aralarla suyun ısısını kontrol ederek eğer ısı istenilen seviyenin altına düşmüşse tekrar devreye girerek suyu tekrar ısıtır.
Sürekli su kullanımı olması durumunda termosifonun kapatılmaması daha ekonomiktir. Ancak uzun süreli kullanılmama durumları için kapatılması tavsiye edilir.
Termosifon Zararları
Nihayetinde termosifonlar suyu ısıtmak için farklı bir girdi kullanan bir ısıtıcıdır. Termosifon kullanımı mutlaka ek bir maliyeti getirecektir. Ancak verdiği fayda ile kıyaslandığında termosifonlar ihtiyacı olan için vazgeçilmezdir diyebiliriz.
Tüm faydasına rağmen bakımı yapılmamış, göz göre göre felaketi çağıran termosifon patlaması haberleri de zaman zaman manşetlerde yerini alabiliyor. Bazen verdiği hata kodları veya işaretleri ile felaketi haber vermesine rağmen umursamamanın da getirdiği sıkıntılar vardır.
Termosifon montajı düzgün yapılmamış olması durumunda duvardan düşme tehlikesi olsa da bu çok sık karşılaşılan bir durum değildir.