Kaçak Akım Rölesi

Kaçak Akım Rölesi

Kaçak Akım Rölesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Evlerde, apartmanlarda ve tesislerde kullanılan elektrikli alet ve cihazlar deforme olması veya su ile temasları durumunda insan hayatını tehlikeye atacak şekilde kaçak akıma neden olurlar. İşte bu durumda Kaçak Akım Rölesi devredeki enerjiyi keser ve telafisi mümkün olmayan olayların önüne geçmiş olur. Bu sebeple yeni taşındığımız ya da yaptırdığımız evlerde, apartmanlarda veya tesislerde Kaçak Akım Rölesinin olduğundan mutlaka emin olun. Bu hususta elektrikçinize danışın. Kaçak akım rölesi olmaması nedeniyle havuzda kullanılan aletlerde meydana gelen kaçak akıma kapılarak hayatını kaybeden insanların haberlerini hatırlayın. Unutmayın ki emniyetten iş sağlığı ve güvenliğinden asla tasarruf olmaz.

Kaçak Akım Rölesi Neden Atar?

Evinizin ve ofisinizin dış kapı girişinde, tesis ve fabrikaların ise enerji odalarında mutlaka bir elektrik dağıtım panosu bulunur ve de bu panoda uluslararası standartlar gereği Kaçak Akım Rölesi kurulması zorunludur. Kaçak Akım Rölesi bulunan dağıtım panolarında K.A.R.’sinin görevi, faz ve nötr iletkenleri arasında bir dengesizlik yani fark oluştuğunda devreyi açmaktır. Yani şalteri indirmektir. Bir elektrik devresinde fazdan giren akım, nötrden çıkar. Eğer devrede herhangi bir kaçak yok ise giren akımla çıkan akım miktarı birbirlerine eşittir.  Devrede kaçak olması halinde fazdan giren akımın hepsi nötr üzerinden değil, bir kısmı da kaçak üzerinden olacaktır. Kaçak akım sonucu faz-nötr dengesi bozulacaktır. Kaçak akım koruma rölesi, bu dengesizliği algılayarak devreyi açar ve kaçak sonucu oluşacak istenmeyen sonuçları engeller.

Eğer evinizin elektrik dağıtım panosunda herhangi şalter ile aynı anda Kaçak Akım Rölesi de atıyorsa evinizdeki ev aletlerinin (ufo,ketıl, şofben, ütü vs.) birinde, su ile temastan ya da kablo bağlantılarındaki deformasyonlardan dolayı kaçak akım vardır diyebiliriz. Bu durumda vakit kaybetmeksizin, ev aletiniz garanti kapsamında ise üretici firma yetkili servisine, değilse elektrikli ev aletleri tamircisine, elektrikçiye başvurmanızı öneririm. Kaçak Akım Rölesinin atma sebeplerinden biri de kendi üzerindeki yıpranma ve direnç kaybıdır. Bu durumda da kaçak akım rölesinin yine elektrik tamircisi/elektrikçi tarafından değiştirilmesi sağlanmalıdır. Eğer elektrik ile ilgili bir eğitiminiz yoksa kesinlikle kendiniz bu tür işlemleri yapmaya kalkmayın. Zira elektrik, bilgisizliği anında cezalandırır. İnanılanın aksine çok küçük akımlar asıl hayati tehlike kaynağıdır. Kaçak Akım Rölesi de 30 milli amper seviyesinde devreyi kesmektedir.

Kaçak akımın insan üzerinde oluşabilecek tehlikeleri

·         1mA vücut’da karıncalanma

·         5mA de çarpılma hissi

·         İnsan için solunum durması (13 miliamper)

·         İnsan kalbinin durması (50 miliamper)

·         İnsanda kesin ölüm tehlikesi (100 miliamper)

30mA insan hayatını korur ve evlerde genellikle bu değerdekiler kullanılır. 300mA ise tesiste meydana gelebilecek elektrik yangınlarına karşı korur.  Eğer evinizde yok ise bir elektrikçiye danışarak tesisatınıza uygun değerlerde mutlaka taktırmalısınız

 

Kaçak Akım Rölesi Modelleri ve Fiyatları

Piyasada onlarca kaçak akım rölesi üreten firmalar bulabilirsiniz. Bunlar uzak doğu menşeili, Avrupa, Amerika kökenli ve yerli üreticilerden oluşmaktadır. Kaçak akım röle’ leri Monofaze (220 volt) ve Trifaze (380 volt) olmak üzere 4 ve 2  kutuplu  olarak  2 çeşitte piyasada bulunmaktadırlar. Kaçak akım sigortası seçerken  kullanılacak tesisatın yükleneceği akım  kapasitesi  ve  şebeke gerilimi göz önünden bulundurularak seçilmelidir.

Kaçak akım sigortaları akım taşıma kapasitelerine göre değişiklik göstermektedir.  Markalarda    25A’den  63A kadar rahatlıkla bulunabilir. Hayati önem taşıyan bu koruma anahtarını bilindik markalardan almaya önem gösterelim örnek vermek gerekirse aklıma gelen markalar ABB, LEGRAND, SİEMENS VE SCHNEIDER

İnternete eviniz kaçak akım rölesi almak istediğinizde aşağıdaki bilgileri göreceksiniz.

30 mA - Hayat Korumalı

Akım: 40A

Gerilim: 230 /400 V AC 

Frekans: 50/60 Hz 

Kısa Devre Kesme Kapasitesi: 3kA

Kutup Sayısı: 2P

Çalışma Sıcaklığı: -25˚C ile +40˚C arası

İlgili Standartları:  TSE EN 61008-1/61008-2-1

Burada dikkat edilmesi gereken hususlar 30 mili amper seviyesi, kutup sayısının iki olması 2 POLAR, ve TSE EN 61008 standartına sahip olmasıdır. Piyasada bu özellikteki röleler 80-150 tl arasında değişmektedir.


Sosyal Medyada Paylaş