Elektrikçinin İş Kapsamı Nedir?
Elektrikçiler; konutlarımız, işletmelerimiz ve fabrikalarımız için tüm elektrik ve güç sistemlerini kurar, bakım/onarımını yaparlar. Elektrikçiler; Elektrik kablolarını çeker ve bakımını yaparlar. Ek olarak fabrikalara ve diğer birçok işletmeye elektrikli cihaz/makineler kurar ve bakım/onarımlarını yapar.
Elektrikçiler; genellikle elektrik sistemleri kurma ve bakım/onarımlarını aynı anda yapmalarıma rağmen bazıları sadece sistem kurulumu yaparken bazıları sadece bakım onarım yaparlar. İnşaat konusunda uzmanlaşmış elektrikçiler öncelikle mülklere kablolama yaparlar ve elektrik sistemlerini işler hale getirirler. Bakım/onarım konusunda uzmanlaşmış elektrikçiler ise mevcut elektrik sistemlerin arızalarını tespit edip arızalı elektrikli ekipmanları onarırlar.
Bakım ve onarım elektrikçileri; acil elektrikçi ihtiyaç duyan kişilere en yakın elektrikçi veya en kısa sürede ulaşan elektrikçi olmalıdır ki mevcut sorun herhangi bir emniyet ve güvenlik sorunu yaratmadan çözülebilsin.
Elektrikçiler işe genellikle elektrik planlarını analiz ederek başlar. Bu planlar; devrelerin, elektrik çıkışlarının, yük merkezlerinin, panel ve diğer ekipmanların yerlerini gösteren teknik diyagramlardır. Elektrikçiler tüm kabloların ve bileşenlerinin nereye gideceğini belirledikten sonra; kabloları sigortalara, transformatörlere, prizlere veya diğer bileşen ve sistemlere çeker ve bağlantısını yapar.
Kablolar çekilirken elektrikçiler; tornavida, kontrol kalemi, pense, maket bıçağı, testere ve kablo sıyırıcılar gibi aletlerin yanı sıra matkap gibi elektrikli aletleri de kullanırlar. Müteakiben bağlantıları test etmek ve bileşenlerin uyumluluğunu ve güvenliğini sağlamak için ampermetre, ohmmetre, voltmetre gibi ekipmanları kullanırlar.
Bakım elektrikçileri, elektrikli ve elektronik cihazlar bozulduğunda mümkün olan en kısa sürede gerekli onarımları yaparlar veya cihazları değiştirirler. Sigorta, anahtar, elektrikli ve elektronik bileşenler veya kablo gibi parçaları değiştirebilirler.
Elektrikçiler, düzgün çalıştığından emin olmak ve arıza meydana gelmeden önce çıkacak sorunu çözmek için tüm ekipmanları periyodik olarak kontrol ederler.
Bakım işleri, bir elektrikçinin çalıştığı alana bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Konut işlerine odaklanan elektrikçiler, çok çeşitli elektrik işleri yaparlar. Ekstra bir cihaz yerleştirmek için bir evi yeniden kablolayabilir, eski sigorta kutusunu yeni bir sigortayla değiştirebilir veya tavan aydınlatması gibi aydınlatma ve diğer elektrikli ev alet ve cihazlarını kurabilir.
Büyük fabrikalardaki elektrikçiler genellikle daha karmaşık bakım ve onarım işleri yaparlar. Bu tür elektrikçiler; motorlar, transformatörler, jeneratörler gibi cihazları onarabilir. Ayrıca belirli ekipmanın sürekli çalışmasının tehlike yaratıp yaratmadığı konusunda yönetime tavsiyede bulunurlar. Karmaşık elektronik cihazları kontrol ederken; mühendislere, mühendislik teknisyenlerine, hat döşeyicilere danışabilirler.
Elektrikçi Nerelerde Çalışır?
Elektrikçiler şantiyelerde, evlerde ve işyerlerinde veya fabrikalarda hem dışarda hem de içeride çalışırlar. Elektrik işlerinin bazıları zaman zaman yorucu olabilir, ağır nesneleri kaldırma ve uzun süre ayakta durma, eğilme, diz çökmeyi gerektirebilir. Elektrikçiler elektrik çarpması, düşme ve kesilmelerden dolayı yaralanma riski taşırlar ve yaralanmalardan kaçınmak için sıkı emniyet kurallarına uymak zorundadır. Elektrikçilerin işle ilgili yaralanma ve hastalığa yakalanma oranları diğer insanlara göre daha fazladır. Açık havada çalışırken; kar, yağmur ve rüzgâr gibi sert hava koşullarına maruz kalabilirler.
Çoğu elektrikçi genellikle haftada 40 saat çalışır. Bakım işi yapanlar 7 gün 24 saat çalışabilir ve gerektiğinde çalışma alanına gitmeye hazır olmalıdırlar. Diğer elektrikçiler ise günde ortalama 8 saat olmak üzere çalışırlar. Günde 24 saat çalışan fabrika ve şirketler üç vardiya acil elektrikçi istihdam edebilirler.