Elektrik Çarpması
Günlük hayatta her hangi bir kaza ile karşılaşmak için yolda ya da iş yerinde olmamıza gerek yok. Evimizde de ofisimizde de çeşitli kazalara neden olabileceğimiz gibi başımıza da çeşitli kazalar gelebilir. Hepimizin çok iyi bildiği gibi “kaza geliyorum” demez.
Evlerde ya da ofislerde insanların en çok karşılaştığı kazalardan biri elektrik çarpmasıdır. Elektrik akımının vücut üzerinden geçerek bir şekilde devresini tamamlaması sonucu insan vücuduna yaptığı etki elektrik çarpması olarak adlandırılır. Elektrik çarpması sonuçları itibari ölümcül olabilir. Bunun için ister evde olalım ister iş yerinde olalım elektrik çarpmalarına karşı tedbirlerimizi alalım.
Elektrik Çarpmalarını Önlemek İçin Ne Gibi Tedbirler Alınmalı?
Öncelikli olarak evlerde kullanılan gerilim kaynağı alternatif akımdır(AC). Evlerde kullanılan alternatif gerilim değeri 220 volttur. İşletme ve sanayide ise bu gerilim 380 volta çıkar. Genellikle insanlar alternatif yani AC akımla doğru akım yani DC akımı karıştırırlar. Pil, batarya ya da akü ile çalışan cihazlar DC akım kullanmaktadırlar. Doğal olarak arabanız DC akım ile çalışan bir araçken evde kullandığınız buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli su ısıtıcı, saç kurutma makinesi, elektrikli süpürge vs. hepsi AC ile çalışmaktadır.
Evlerde elektrikli aletlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Bu kapsamda elektrikli ev aletlerimizi mutlaka uygun şartlarda kullanmalı, arızalı olanların tamir ve bakımlarını mutlaka zamanında yapmalıyız. Çünkü arızalı elektrikli ev aleti ve uygun koşullarda kullanılmayan her bir elektrikli cihaz potansiyel elektrik çarpmasına neden olabilir. İnsanoğlu için önemi çok büyük olan, elektrikle çalışan öyle bir alet vardır ki en çokta onu, en uygun koşullarda çalıştırmalıyız. Çok değerli olan bu alet, sizin de tahmin ettiğiniz üzere kalbimizdir. Mikro voltajlar seviyesindeki bir elektrikle çalışan kalbin, 220 voltluk bir elektik kaçağına maruz kaldığını düşününün. Kalbin durması içten bile değildir.
Bu kapsamda elektrik çarpmalarını önlemek için evlerimizde aşağıda sıralanmış tedbirleri almamız hayati öneme sahiptir.
Elektrikli ev aletleri mutlaka amacına yönelik kullanılmalı,
Saç kurutma makineleri ıslak zeminli yerlerde kullanılmalı,
Elektrikli ev aletlerinin kablolarında olan sıyrık, kopukluklar mutlaka izole edilmeli,
Evde çocuk olması durumunda elektrik prizlerinde mutlaka plastik emniyet kapağı olmalı,
Aydınlatma ampulleri duya takılı iken ıslak bezle kesinlikle silinmemeli,
Islak elle prizlere dokunulmamalı,
Evinizde kaçak akım rölesi olduğundan emin olunmalı,
Banyo ve tuvaletlerdeki prizler kapaklı priz olmalı,
Ütü prize takılı unutulmamalı,
Her evde mutlaka kontrol kalemi bulundurulmalıdır.
Ayrıca ev ve ofisimizde meydana gelen elektrik arızalarını mutlaka elektrikçi, elektrik ustası ya da elektrik konusunda eğitim almış insanlara yaptırmalıyız. Çoğu elektrik çarpması elektrik arızası veya elektrik tamiri konusunda hiç eğitimi olmadığı halde elektrik arızasına müdahale etmek isteyenlerin başına gelmektedir.
Elektrik Çarpmalarında Yapılması Gerekenler
Öncelikli olarak elektrik akımına kapılan kazazede ile elektrik arasındaki bağı koparmak gerekir. Bunum emniyetli yolu elektrik akımına sebep olan alet, cihaz ya da kablonun şalterini açık konuma almaktır. Genellikle insanlar kriz anında sağlıklı düşünemediği gibi şalterin nerede ve hangisi olduğunu da bilemeyebilir. Bu durumda yalıtkan bir malzeme ile kazazede ile elektrik akımına sebep cihaz ayrılmalıdır. Ayırma işlemi sonrasında kesinlikle elektrik kaçağı halihazırda olabileceği unutulmamalı ve yerde bulunan kablo ya da cihaza kesinlikle temas edilmemelidir. Kazazede elektrikten ayrıldıktan sonra süratle tüm şalterler indirilmeli ve ilk yardım ekibi talep edilmelidir.
Elektrik Çarpmalarında İlk Yardım
İlk yardım ekibi gelinceye kadar kazazedenin hayati durumu kontrol edilmelidir. Zira elektrik çarpmaları sonucunda kalp durmuş olabilir. Nabız kontrolü yapılmalı, nabız alınamazsa kalp masajına başlanmalıdır. Kalp durmamış ve solunumda normal gözüküyorsa kazazedenin bilinci kontrol edilmelidir. Şok geçirmiş kazazedenin ayakları yukarı kaldırılmalıdır. Bu aynı zamanda şoka girmeyi de önleyecektir. Diğer taraftan dilinin boğazına kaçmış olma ihtimali unutulmamalı nabız kontrolünden hemen sonra dil kontrolü de yapılmalıdır. İlk yardım ekibi gelinceye kadar kazazedenin durumu kontrol altında tutulmalı, sakinleştirmeye çalışılmalıdır.